Zo maak je de lekkerste hamburgers met je houtskool barbecue!

Het barbecueseizoen is weer aangebroken en dat betekent dat al onze outdoor cooking producten en kunsten weer tevoorschijn komen! Vooral de houtskool barbecue is een echte klassieker, die je niet snel treft zonder een sappige burger. 

Dit jaar tillen we de barbecue hamburger naar een hoger niveau. Loopt het water je al in de mond bij het idee? Lees hier hoe je de lekkerste hamburgers met je houtskool barbecue maakt!


Dit heb je nodig voor de beste barbecue burgers

De lekkerste barbecue burgers maken zit hem in de details. Daarom leggen we hier stapje voor stapje uit hoe je tot dit meesterwerk van een hamburger komt. We beginnen met de benodigdheden: de ingrediënten om de hamburgers te maken, maar ook wat je nodig hebt voor de perfecte houtskool barbecue.

Ingrediënten voor de burgers (6 stuks)

 • 1 kilogram rundergehakt (liefst met een verhouding van 80% vlees en 20% vet)
 • 5 teentjes knoflook
 • 1 middelgrote ui
 • 1 eetlepel Worcestersaus
 • 1,5 theelepel versgemalen peper
 • 1,5 theelepel zout
 • 6 hamburgerbroodjes

Met deze ingrediënten maak je de perfecte basis voor een hamburger. Wil je een twist of andere variatie op hamburgers maken, voeg dan ingrediënten naar wens toe. Met wat plakken goede cheddar maak je er bijvoorbeeld een cheeseburger van, maar je kunt ook andere ingrediënten zoals kruiden toevoegen.

De houtskool barbecue

Om te beginnen heb je natuurlijk een houtskool barbecue nodig. Onze Outdoorchef Chelsea 480C is uitermate geschikt: dit model staat als een huis, gaat dankzij het hoogwaardige materiaal lang mee en is zelfs uitgerust met een thermometer! Zo houd je het vlees extra goed in de gaten, voor de perfecte garing en smaak.

Om de barbecue aan te steken verzamel je kolen en wat briketten om de barbecue goed heet te houden. Zet ook een beetje olie op het lijstje, om het rooster in te vetten. Een plantaardige olie die je gebruikt als je in de pan bakt is hiervoor geschikt. Alle tips voor de barbecue komen van pas!


Het voorwerk

Voordat het vlees écht op het vuur gaat treffen we nog wat voorbereidingen. Begin ten eerste altijd met een schoon barbecuerooster. Zit er nog wat vuil aan van je vorige barbecue sessie? Was het rooster dan eerst af. Houd ondertussen het rundergehakt koud in de koelkast. De temperatuur beïnvloedt namelijk de consistentie en blijft gekoeld ideaal.

Bij een uitgebreide, gezellige barbecue komt meestal meer eten kijken. Lekkere patat bij de burgers of een ander bijgerecht, bijvoorbeeld! Bak je friet in een airfryer, dan heb je er geen omkijken naar en barbecue je ondertussen met een gerust hart verder. Blijf je graag in de outdoor sferen? Maak dan je bijgerechten in een Dutch Oven naast de barbecue!

Bereiding van de lekkerste hamburgers

Staan alle ingrediënten, benodigdheden en barbecue tools klaar? Rol je mouwen dan maar op, want het echte werk gaat nu beginnen! Vergeet niet om eerst even je handen te wassen.

 • Snijd de knoflooktenen en ui zo fijn mogelijk.
 • Haal het rundergehakt uit de koelkast en doe dit in een ruime mengkom. 
 • Strooi de gesneden knoflook, ui, Worcestersaus, peper en zout over het gehakt.
 • Meng alle ingrediënten door het gehakt te vouwen. Kneden wordt afgeraden en stop direct met vouwen als de ingrediënten gemengd zijn; een burger die overmatig gekneed is valt uit elkaar.
 • Verdeel het gehakt in zes gelijke delen en leg ze op een plaat.
 • Vorm elk deel gehakt tot een burger (let ook bij deze stap op dat je het vlees niet te veel behandelt)
 • Wikkel de burgers in plastic folie en leg ze terug in de koelkast.
 • Verwarm de barbecue tot ongeveer 240 graden. (Heb je geen thermometer? Wanneer je je hand 1 seconde vlak boven het barbecuerooster kunt houden heb je de juiste temperatuur te pakken.)
 • Tijd om de burgers te grillen!

Hoe lang grill je een burger?

Het moment suprême is aangebroken, maar hoe lang moet je de burgers grillen? Dat ligt er natuurlijk ook aan hoe rare of juist doorbakken je de burgers het liefst hebt. De volgende tabel helpt je daarbij op weg. Vergeet niet je burgers tussendoor te flippen!

Rare burgers4 minuten 
Medium rare burgers5 minuten
Medium burgers6-7 minuten
Well done burgers8-9 minuten

Laat de burgers na het bakken een minuutje rusten voordat je ze serveert. Dat geeft je de tijd om alvast de hamburgerbroodjes te dressen! Voeg bijvoorbeeld je favoriete saus, tomaat, uitjes en sla toe. Leg de burgers op de broodjes, serveer ze uit en je hebt hamburgers van de houtskool barbecue om je vingers bij af te likken! Eet smakelijk.

Laat een reactie achter