De Dutch Oven: een pan om mee buiten te koken

Ben jij iemand die liever buiten dan binnen is en het liefst tijd door brengt in de natuur? Je geniet van de frisse lucht, luistert naar de vogeltjes en geniet van de stilte om je heen.

Verstoor dit moment niet door naar huis te moeten gaan om te gaan eten! Voordat je de deur uit stapt neem je gewoon je Dutch oven en de ingrediënten voor je gerecht mee.

Maar wat is een Dutch oven? In dit artikel gaan we het voor je onderzoeken.

Wat is een Dutch Oven?

De Dutch Oven is een gietijzeren pan met een goed passend deksel. De pan lijkt een beetje op een braadpan. Je hebt Dutch Ovens met en zonder pootjes, en met of zonder opstaand randje op het deksel. Soms zijn ze bedekt met emaille zoals bijvoorbeeld de gietijzeren koekenpan of braadpan. Je kunt ze een beetje vergelijken met een slowcooker, maar dan voor buiten. Geen idee wat een slowcooker is? Dit artikel leert je alles.

Als je de pan voornamelijk voor binnen wilt gebruiken heb je de pootjes niet nodig. Je koopt dan een Dutch oven zonder pootjes die kun je ook makkelijker gebruiken op je gasfornuis of in je oven.

Doordat de pan pootjes heeft kun je hem direct op het open vuur zetten terwijl er nog steeds ruimte onder de pan blijft voor de zuurstof circulering. Op het deksel leg je briketten of kolen en zo creëer je dus een oven!

Heeft je pan geen pootjes en wil je toch buitenkoken? Ook geen probleem. Schaf een trivit aan om zo ruimte te bewaren tussen het open vuur en de pan. Een trivit is niets anders dan een soort tafeltje op pootjes waar je je pan op zet.

Waarom heet deze pan een Dutch Oven?

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de Dutch Oven. Het produceren van de pannen komt in elke theorie terug: in 1704 zou de Engelsman Abraham Darby naar ons Nederland zijn gereisd om te bestuderen hoe wij onze potten en pannen maakten.

Hij ging terug naar zijn vaderland en paste daar de waargenomen technieken toe. Vervolgens ging deze techniek, het maken van gietijzeren pannen door middel van mallen van zand en klei, de hele wereld over. De gietijzeren pan ging verder door het leven als een Dutch oven.

Maar hoe werkt een Dutch oven dan?

Je kunt meerdere gerechten maken met een Dutch oven. Als je bekend bent met een slowcooker, kun je de Dutch oven daarmee vergelijken. Ze maken beide jouw leven een stuk eenvoudiger door je eten klaar te maken zonder veel te hoeven doen. Magie? Nope!

Doordat de Dutch oven van gietijzer is gemaakt, met soms een emaille laag erover heen, wordt de warmte goed verdeeld. Dit maakt de pan ideaal voor het langzaam garen van gerechten, net als bij de slowcooker. Denk hier vooral aan stoofgerechten of heerlijke Indiase curries.

Het warmt je ingrediënten langzaam op. Hierdoor blijft de smaak beter behouden en gaan vitaminen en andere voedingsstoffen niet verloren.

Het deksel zorgt ervoor dat er geen warmte kan ontsnappen. De temperatuur blijft constant.

Buiten koken

Stel je voor: je brengt de hele dag door in de natuur. Misschien in het bos, of aan de kust. Je neemt de ingrediënten voor je warme maaltijd met je mee. Je maakt je kampvuur, stopt je ingrediënten in je Dutch oven.

Je kijkt er de rest van de dag niet meer naar om (hou uiteraard wel je vuur in de gaten!). Rond een uur of vier krijg je honger. Je opent de pot en het aroma komt je tegemoet. Hoezo ideaal?

Wat kan ik dan koken in een Dutch oven?

De mogelijkheden stoppen niet bij stoofgerechten en curries. Omdat je de Dutch oven echt als oven kunt gebruiken, kun je er ook in bakken. Denk hierbij aan brood, cakes, en zelfs taart.
Ook een hele kip behoort ook tot de mogelijkheden.

Koken in de Dutch Oven voor beginners: wat doe ik als eerste?

Voordat je je nieuwe Dutch oven gaat gebruiken moet je deze misschien eerst inbranden. Het klinkt ingewikkeld maar het enige wat je moet doen is de pan insmeren met olie en dan voor een lange tijd in de oven zetten. Voordat je dit gaat doen, lees je instructies zorgvuldig door, want dit hoeft niet bij alle nieuwe pannen.

Wat heb ik nodig:

  • Een kampvuur of vuurschaal
  • Vuurvaste handschoenen
  • Deksel lifter
  • Kolentang
  • Ingrediënten voor je gerecht

Een driepoot kan handig zijn. Hier hang je de Dutch oven aan: wil je een hogere temperatuur bereiken, dan hang je hem lager. Wil je een lagere temperatuur bereiken, dan hang je de pan hoger.

Zodra je (kamp)vuur klaar is kun je de ingrediënten aan de pan toevoegen en de pan op het vuur zetten of erboven hangen. Afhankelijk van wat voor gerecht je maakt, je volgt simpelweg het recept en geniet van de natuur om je heen totdat het tijd is om te eten.

We hopen je een beetje wegwijs te hebben gemaakt in de wereld van de Dutch ovens! Probeer het zelf eens. Zelfs als je niet het type bent om altijd buiten te zijn: je zet je Dutch oven gewoon op de barbecue in de achtertuin.

Eet smakelijk!

Heb jij nog andere tips?

Heb jij na het lezen van dit blogbericht nog tips voor mij of andere lezers? Reageer dan vooral hieronder :). Tips, lekkere recepten, een geslaagde avond of juist minder geslaagde ideeën als waarschuwing ;), alles mag.

Laat een reactie achter