Kookworkshop in Drenthe

Als je liefhebberij het koken op open vuur en met gietijzeren pannen is en je mag dan die liefhebberij ook nog eens overbrengen op anderen, hoe gaaf is dat???

Het mogen koken met leuke en enthousiaste deelnemers uit het hele land is zo gaaf om te doen. Iedere keer dat we als groep koken op open vuur is voor mij een feestje en gelukkig denken de deelnemers er ook zo over!!


Maar laat ik mijzelf eerst eens voorstellen, mijn naam is Christian Boomker en onder de naam De Vuurmeester geef ik workshops Oorspronkelijk Koken.

Ik ben als kok en leermeester werkzaam in een forensisch psychiatrisch centrum en daarnaast een gedreven buiten koker die met enige regelmaat meedoet aan culinaire (bbq) wedstrijden.


Zowel professioneel en als Vuurmeester vind ik het belangrijk dat men de basistechnieken van het koken leert. Dat wil zeggen dat we in principe alles zelf maken en zoveel mogelijk in het seizoen. Gaan we een brood maken, dan maken we dus ook zelf het deeg.

Heb je wel eens een appeltaart of brood gebakken in een gietijzeren pan (Dutch Oven)? Gepofte aardappels van de bbq of groente op de bbq gelegd? Of nog beter… groenten gegaard in de hete as en vervolgens verwerkt tot de lekkerste bbq salades of ander gerecht?

Dat zijn allemaal gerechten en technieken die tijdens de workshops aan bod komen.

Maar ook: hoe kan ik een aangebrande pan schoonmaken.

Gietijzer vergt een klein beetje onderhoud, het eerste gebruik lijkt ingewikkeld en er gaan een hoop verschillende verhalen rond over wat en welke methode het beste zou zijn. Ook hier besteden we aandacht aan en laat ik je zien welke methode ik hanteer en waarom.

Het is mogelijk om tijdens de workshops bij Buitenkookproducten.nl materialen aan te schaffen zoals een Dutch Oven, desgewenst branden we je pan in en kan je er meteen mee aan de slag.

Hoe ziet een workshop koken eruit:

We beginnen met een kop koffie of thee en wat lekkers. Tijdens de hele workshop is er koffie/thee of fris beschikbaar.

Na een kort voorstelrondje beginnen we, afhankelijk van het niveau van de deelnemers met de basis van het gebruik van gietijzer of meteen met het maken van een goed kookvuur.

Daarna beginnen we met de gerechten, mijn recepturen schrijf ik meestal achteraf en zijn dan ook meer een richtlijn dan een ijzeren regel. Ik wil je laten koken vanuit de Vuurmeester benadering, met aandacht en plezier!

Uiteindelijk maakt het niet uit of een eetlepel 12 of 15 gram bevat, neem een lepel en een hoeveelheid die jou goed lijkt en ga er voor… Zo maak je je een gerecht eigen.

Als het goed smaakt is het goed, smaakt het niet goed… probeer het dan nog eens. Kook en geniet!!

Zodra er een gerecht klaar is gaan we met elkaar proeven, ik kies ervoor om tussendoor te proeven en niet aan het einde een gezamenlijke maaltijd te houden, omdat we dan de meeste tijd kunnen besteden aan het koken.

Na afloop is er voldoende tijd om nog even na te kletsen of rond te snuffelen in het uitgebreide assortiment van Buitenkookproducten.nl en krijg je de recepturen van die dag als digitaal bestand toegestuurd.

Lijkt het je leuk om eens een kookworkshop mee te doen? Kijk dan op devuurmeester.nl Daar vind je alle workshops en de beschikbare plaatsen.

Wil je eerst eens kijken hoe het eraan toe gaat tijdens een workshop koken? Je bent van harte welkom om langs te komen om te kijken en te proeven!

Laat een reactie achter