Twee recepten, gemaakt in een gietijzeren koekenpan
Én alles wat jij moet weten over het schoonmaken, inbranden en het bewaren van gietijzeren pannen
Allereerst ga ik je iets opbiechten. Deze gerechten heb ik niet buiten, maar binnen gemaakt. Helaas ben ik niet in het bezit van een grote tuin met een fantastische buitenoven. Eerder een klein binnenplaatsje in het centrum en vanaf komende zomer maken we daar een heerlijk dakterras bij. Op die manier kunnen we toch iets meer buiten aan de slag ?. Wel ben ik gek van (gezond) koken en een fan van de producten die op deze website te vinden zijn. Vandaar dan ook mijn gastblog, een tikje aangepast naar mijn eigen mogelijkheden.
Sinds een jaar of 5 ben ik mij meer gaan verdiepen in voeding en dan voornamelijk gezonde voeding. Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn eten op een gezonde manier te bereiden. Vandaar dat ik graag kook en bak in gietijzer.
Wil jij direct aan de slag met mijn recepten voor een glutenvrij bananenbrood met bosfruit en amandelen of de Italiaanse dipschotel met knoflook olijven en cherrytomaten? Klik dan hier. Ben jij nieuwsgierig naar de kenmerken van gietijzeren pannen? Lees dan eerst hieronder verder.
De gietijzeren pan – een gezonde keuze
Heb jij ze nog? Pannen met een anti-aanbaklaag van teflon? Misschien heb jij wel meegekregen dat de verkoop van deze pannen sinds 2015 verboden is. Bij het verhitten komen namelijk schadelijke stoffen vrij die op lange termijn schadelijk voor de mens zijn. Nu wil ik hier niet een heel epiloog over schrijven, wel wil ik je een andere optie geven, waar ik erg blij mee ben (na een flinke zoektocht).
De schadelijke stoffen die in een anti-aanbaklaag zitten, zijn niet terug te vinden in deze gietijzeren koekenpan. Daarnaast vind ik het mooie van gietijzer dat het voor vrijwel alle warmtebronnen geschikt is en dat de pannen ook in de oven kunnen.
Wij zijn begonnen met keramische pannen, een wat goedkopere oplossing voor het teflon probleem. Helaas verkleuren deze pannen snel en had ik steeds meer vettigheid nodig om nog goed in de pannen te bakken. Hierna hebben we stalen koekenpannen gebruikt, mijn vriend vergat deze alleen in te vetten na gebruik, waardoor we veel last hadden van roest. Ik wist dan ook dat de gangbare gietijzeren pannen niets voor mijn vriend zouden zijn. Gelukkig hebben ze ook geëmailleerd gietijzer, waar nu onze voorkeur ligt. (Dit is per persoon verschillend, mijn ouders hebben een gietijzeren braadpan die niet geëmailleerd is en doen deze voor geen goud meer weg ?).
Beetje bij beetje verlaten onze keramische pannen de keuken en komt er steeds meer gietijzer voor terug.
Gietijzer schoonmaken
Zoals je misschien al doorhebt, er zit een verschil tussen het schoonmaken van een gietijzeren pan en een geëmailleerde gietijzeren pan. Maak in ieder geval de pannen direct schoon nadat je ze gebruikt hebt. Natuurlijk kun je eerst genieten van je maaltijd, maar laat de afwas niet tot de volgende dag staan.
Een gietijzeren pan die niet geëmailleerd is, kun je schoonmaken met een doek en indien nodig een klein beetje warm water. Wat heel belangrijk is, is dat je de pan nooit schoonmaakt met afwasmiddel en altijd goed droog wegzet. Na het schoonmaken van de pan vet je hem nog wel even in, zo voorkom je die roest die wij wel hadden. Dit invetten kun je doen met een keukenpapiertje en wat plantaardige olie.
De pan die wij gebruiken heb ik schoongemaakt met wat warm water en gewoon een afwasborstel. Binnen een oogwenk is de pan schoon (je spoelt zelfs de kaas van de Italiaanse dipschotel zo weg) door de geëmailleerde laag. Daarna droog je hem goed af en zet je de pan goed weg. Eerlijk is eerlijk ik vind de pan zelf erg mooi en gebruik hem vaak. De kans is dus groot dat hij bij ons gewoon weer (mooi schoon) op de kookplaat staat na gebruik.
Een gietijzeren pan inbranden
In de fabriek is een gietijzeren pan vaak voorzien van een wax laagje dat roesten voorkomt. Dit laagje ga je verwijderen voor je jouw pan in gebruik neemt. Dit doe je door de gietijzeren pan in een voorverwarmde oven te zetten van 150 graden. Laat de pan voor een half uur in de oven staan en draai hem nu om. Zet je timer nog een keer, dit keer op 15 minuten. Haal de hete pan voorzichtig uit de oven en wrijf de binnen en buitenkant schoon met een doek. Wrijf hierna je gietijzeren pan in met zonnebloemolie. Dit kun je het beste met een schone doek doen. Gebruik hier geen keukenpapiertje, daarvoor is de pan nu te heet.
Zet je pan terug in de oven (nog steeds 150 graden) en laat de pan hier voor een uur in staan. Zet na een uur je oven uit, laat je gietijzeren pan in de oven staan om af te koelen. En nu.. Is je pan klaar voor gebruik! Wil jij de pan niet direct gebruiken, wrijf hem dan weer even in met olie, zoals hier boven al staat omschreven bij het schoonmaken van de pan.
Gietijzeren braadpan
Braden en sudderen kan je als de beste in een gietijzeren braadpan. Wat ik nog van vroeger weet is dat mijn moeder altijd de gehaktballen maakte in haar braadpan en stoofvlees. Eet je, zoals ik tegenwoordig, geen vlees, dan maak jij de lekkerste vegetarische stoofpotten en verse pastasauzen in deze braadpan.
Gietijzeren koekenpan
Gebruik deze pan voor het bakken van vlees, eieren, spek, pannenkoeken en alles wat je maar in een koekenpan kunt bakken. Ikzelf vind de gietijzeren koekenpannen ook een mooi formaat hebben voor een ovenschotel voor 2 personen en, zoals je hieronder kunt lezen, voor lekkere baksels.
Voor- en nadelen van koken en bakken in een pan van gietijzer
De voordelen van een gietijzeren pan vind ik dat deze vrij zijn van giftige stoffen, dat ze goed warm blijven, in de oven gebruikt kunnen worden en dat ze een sieraad zijn voor je keuken. De pannen gaan enorm lang mee en zijn een mooie investering voor in je keuken. De geëmailleerde pannen zijn daarnaast ook nog eens gemakkelijker te onderhouden.
De nadelen van gietijzer, de pannen zijn zwaarder dan de pannen die je misschien gewend bent. Uitgebreid schudden met je gerecht is dan niet echt aan te raden, wel goed voor de spieren. De pannen die niet geëmailleerd zijn, zul je in moeten vetten na gebruik, het is wel handig dat iedereen in je huishouden dat doet om de pannen in hun beste staat te houden ?.
Een snelle dipschotel met een Italiaans tintje
Super om te maken in een buitenoven, in een bbq met deksel of natuurlijk in je normale oven. Ik vind het zelf altijd leuk om meerdere gerechten te serveren wanneer mensen komen eten, deze dipschotel is een van mijn favorieten. Lekker, makkelijk te maken en gezellig om samen op te eten. Deze schotel is zowel vegetarisch als met vlees te maken. Wij hebben zelf de vegetarische variant op.
Tip, wil je deze schotel eens ietsje anders maken? Ga dan voor (vega)gehaktballetjes in plaats van kip.
Ingrediënten voor 2 personen (als avondmaaltijd)
- 160 g (vegetarische) kip
- 250 g Cherrytomaten
- 150 g olijven met knoflook
- Een bol mozzarella
- Parmezaanse kaas
- 1 tl gedroogde, Italiaanse kruiden
- Verse basilicum
- Olie of boter om de kip in te bakken. Kies hier wat jij prettig vindt. Zelf heb ik gekozen voor ontgeurde kokosolie.
- Een brood om mee te dippen, wij hebben gekozen voor een ciabatta, maar je kunt hier alles voor gebruiken wat jij zelf lekker vindt. Een gezondere variant van deze ciabatta zou een volkoren afbakbrood zijn of zelf een brood bakken met mooie ingrediënten.
- Verwarm je oven/bbq voor op 180 graden.
- Zet je gietijzeren koekenpan op het vuur en bak hier de (vegetarische) kip in. Wanneer de kip begint te kleuren, haal je de pan van het vuur en voeg je de cherrytomaten en de knoflook olijven (inclusief een scheutje van de olie) toe.
- Laat de bol mozzarella uitlekken en scheur deze in stukken. Je kunt deze stukjes direct verdelen over de tomaatjes, olijven en de kip.
- Als laatste rasp je wat Parmezaanse kaas over het geheel en verdeel je de gedroogde, Italiaanse kruiden over de inhoud van de pan.
- Wij bakken het brood altijd tegelijkertijd met deze dipschotel. De ciabatta past er mooi naast in de oven. Let hierbij wel op dat de dipschotel langer in de oven mag dan de ciabatta. Het duurt namelijk zo’n 15 tot 20 minuten voor de kazen lekker gesmolten zijn en een mooi kleurtje krijgen.
- Haal de pan uit de oven en zet deze direct op tafel. Door je gerecht in de pan te serveren, blijft alles lekker warm (waarschuw wel je gasten even ?). Gebruik de verse basilicum om het geheel af te maken. En nu, dippen maar!
Glutenvrij bananenbrood met bosfruit
Dit bananenbrood kun je eten als dessert, als ontbijt, bij je lunch of als tussendoortje. Je hoort het misschien al, ik vind het eigenlijk bij iedere maaltijd wel kunnen ?. Let wel op dat ik best veel noten en dus vetten gebruik in dit recept. Ik eet dan ook zelf maximaal 2 plakjes/puntjes per dag van dit ‘brood’.
Ingrediënten voor 1 glutenvrij bananenbrood
- 3 rijpe bananen
- 2 eieren
- 1 tl honing
- 150 g amandelmeel
- 60 g hele amandelen
- 20 g amandelschaafsel
- 1 ½ tl koolzuur
- Snufje zout
- 50 g blauwe bessen (vers of uit de diepvries)
- 50 g bramen (vers of uit de diepvries)
- Vers bosfruit om mee te garneren
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Hak de amandelen grof. Rooster het schaafsel en de gehakte amandelen. Dit roosteren kun je in een pan doen, roer regelmatig. Je kunt ook de amandelen roosteren in de oven op een bakplaat. Je hebt de oven al aangezet voor het bananenbrood, tijdens het voorverwarmen kun je de amandelen roosteren tot ze bruin beginnen te kleuren.
- Prak de bananen met een vork en voeg hierna de eieren, honing, het amandelmeel, het koolzuur, de gehakte amandelen en het zout toe. Roer het geheel door elkaar met een spatel.
- Heb je alles goed gemengd? Voeg dan nu de blauwe bessen en bramen toe en schep het geheel voorzichtig door elkaar.
- Giet het mengsel in de pan en zet deze in de voorverwarmde oven.
- Check na 35 minuten of het bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te steken. Wanneer je deze weer uit het baksel haalt en de prikker droog is (geen restjes beslag), dan is je bananenbrood klaar.
- Haal voorzichtig de pan uit de oven en laat het geheel even afkoelen. Stort hierna je bananenbrood voorzichtig op een rooster en laat het hier verder afkoelen.
- Maak voor jezelf een gebakje door het bananenbrood te garneren met vers bosfruit, het geroosterde amandelschaafsel en strooi wat kaneel over het geheel.
Wil jij zeker weten dat je bananenbrood in zijn geheel uit de pan komt? Dan zou je onderin een bakpapiertje kunnen gebruiken of je pan in kunnen vetten.
Aan de slag met heerlijke recepten en een fijne pan
Wil jij ook aan de slag met een gietijzeren koekenpan? Zie hier, mijn pannetje en de handschoenen die ik gebruik om de pan veilig uit de oven te halen. (Ik kan best een beetje ‘lomp’ zijn en heb me regelmatig verbrand aan ovens, grills, etc. Met deze handschoenen gaat het bij mij zelfs goed ? vooral omdat ze lekker lang zijn en enorm hittebestendig.)
Over de auteur – Ilse
Zoals je misschien al in mijn blog hebt gelezen, ben ik gek van gezonde voeding. Ik heb dan ook in het verleden een opleiding tot voedingsdeskundige gevolgd en daarna de opleiding Wellness & Lifestyle. Bij de opleiding Wellness & Lifestyle heb ik niet alleen alles geleerd over gezonde voeding en het menselijk lichaam, de nadruk lag ook op ontspannen en sporten en dit zo veel mogelijk buiten. Je snapt denk ik al dat ik het met deze reden ontzettend leuk vind om in de natuur een gezonde maaltijd te bereiden. Voor mij is dat al een en al ontspannen ?.
Een van de ingrediënten is 1 ½ tl koolzuur.
Wordt hier zuur van kool bedoeld? Want ik ken koolzuur wel als CO2, dit gebruik ik in gasvorm als plantenvoeding voor mijn aquarium, maar dat wordt hier vast niet bedoeld.
Goedemorgen Fred,
Bedankt voor je bericht. Koolzuur staat ook wel bekend als natriumbicarbonaat, baksoda of baking soda. Het is een rijsmiddel dat ervoor zorgt dat je bananenbrood lekker luchtig wordt. Als het goed is, is het in de supermarkt te vinden bij de bakproducten.
Groetjes Ilse
Goedemorgen Ilsa,
Aha, baking soda, ja dat ken ik zeker en hebben we ook gewoon in huis.
Overmorgen gaan we bakken 🙂
Groetjes,
Fred