Koelboxen – alles wat je moet weten

Steeds vaker willen kampeerders terug naar de natuur, back-to-basic. Het liefst met zo min mogelijk apparaten die werken op elektriciteit. Maar zelfs al wil je zo min mogelijk luxe, dan is onbedorven voedsel geen overbodige luxe. Er zijn natuurlijk veel manieren om voedsel te conserveren, denk aan: pekelen, eten uit blik en het koelen van voedsel. Daar waar de eerste twee manieren het voedsel wordt bewerkt, wordt bij het koelen de versheid van jouw producten verlengd. Daarom zijn wij van Buitenkookproducten van mening dat je voor vers en gezond eten het beste je eten kan koelen!

Verschillende koelboxen

Er bestaan veel verschillende koelboxen, maar het grootste onderscheid kan gemaakt worden tussen ‘passieve’ en ‘actieve’ koelboxen. Voor actieve koelboxen heb je elektriciteit nodig om te koelen. Bij passieve koelboxen wordt dit gedaan door middel van koelelementen, ijs of droogijs te gebruiken. Het voordeel van een actieve koelbox is dat je producten langer gekoeld kunt houden, mits je beschikking over elektriciteit hebt. Maar het voordeel van een passieve koelbox is dat je niet afhankelijk bent van elektriciteit om je producten koel te houden. Daarnaast zijn er koelboxen die bij correct gebruik wel tot 12 dagen kunnen koelen, zonder vervanging van het product waarmee je koelt.

Koelbox van Petromax

Waarom een passieve koelbox?

Waarom raden wij van Buitenkookproducten een passieve koelbox aan? Dat is heel simpel, het zorgt voor onafhankelijkheid! Je bent niet afhankelijk van elektriciteit en kunt dus overal je gekoelde eten en drinken mee naartoe nemen. Als je een dagje naar het strand gaat en koel drinken wilt, je gaat vissen en je gevangen vis gekoeld wilt bewaren of wanneer je tijdens het kamperen helemaal in de natuur wilt opgaan. Een passieve koelbox maakt al deze activiteiten mogelijk.

Hoe benut ik een passieve koelbox optimaal?

Een passieve koelbox kan koelen door een dikke isolatie wand. Hoe goed deze kan koelen hangt af van zowel de dikke van de wand als van de kwaliteit van het materiaal van de wand. 

Er zijn een aantal handelingen die vooraf genomen kunnen worden om het maximale uit jouw passieve koelbox te halen:

  1. Zorg dat de koelbox gekoeld is voordat je er eten of drinken in stopt.
  2. Zorg ervoor dat hetgeen wat je in de koelbox wilt doen, al gekoeld is. 
  3. Het plaatsen van de koelelementen boven je producten houdt ze langer koel, omdat koude lucht daalt.
  4. Plaats de koelbox op een schaduwrijke plek. De zon zou de koelbox sneller kunnen opwarmen.

Om jouw passieve koelbox optimaal te benutten gaat er wel wat voorbereiding aan vooraf. Maar de vrijheid en onafhankelijkheid die je daarvoor terugkrijgt lijkt het ons meer dan waard. 

Welke koelbox past bij mij?

De koelbox die bij jou past hangt af van een aantal factoren, maar de belangrijkste is: hoeveel wil je erin kwijt? Wanneer je weet met hoeveel personen en hoelang je weggaat kan je een inschatting maken van wat bij jou past. Ga je de koelbox vooral gebruiken voor dagjes weg en vooral voor drinken, dan heb je aan een koelbox van 25 liter inhoud waarschijnlijk al genoeg. Ook voor een kleine picknick of de visvangst van een dag zal deze volstaan. Ben je van plan meerdere dagen op pad te gaan of met een grote groep van familie of vrienden? Dan zal een koelbox van 50 liter aan inhoud meer iets voor jou zijn.

Passieve Koelboxen van Petromax

Multifunctioneel

Een multifunctionele koelbox, wat moet je je daar bij voorstellen? Heel simpel, door de stevige constructie van een passieve koelbox is deze stevig genoeg om erop te zitten. Daarnaast zijn er handige extra’s beschikbaar om ervoor te zorgen dat je comfortabel kunt zitten op jouw koelbox. Dan hebben we het natuurlijk over het bijpassende kussen van traagschuim, waardoor je altijd je koelbox als een comfortabele stoel kunt gebruiken. Naast dat je de koelbox als stoel kunt gebruiken, kan hij uiteraard ook als tafeltje gebruikt worden.

Keep it Koel

Nu je weet welke koelbox bij jou past. Staat niets je meer in de weg om te gaan genieten van een heerlijk dagje strand, die ontspannende visvakantie of een vakantie waarbij je helemaal op kan gaan in de natuur. Wat wel nog belangrijk is om te vermelden, is om de duurzaamheid van je koelbox te vergroten, hem na elk gebruik goed te reinigen. Dit zorgt ervoor dat je nog jaren van jouw koelbox en uitjes kunt genieten. Deze koelboxen hebben een afvoersysteem, om makkelijk water af te voeren. Dit maakt schoonmaken een stuk gemakkelijker na gebruik en houdt jouw koelbox langer goed. En wanneer je goed zorgt voor jouw koelbox, zal jouw koelbox goed voor jou zorgen. Dus geniet, ga eropuit en keep it koel!

Laat een reactie achter