Paddenstoel risotto met gekarameliseerde ui

Risotto buiten koken

Wie aan herfst denkt, ziet de paddenstoelen om je heen al voor zich.
Iets dat altijd al eens op mijn lijstje stond om te proberen was paddestoelen risotto met gekarameliseerde ui,
ik had het hier en daar al eens voorbij zien komen op andere blogs maar het zelf bereiden was er nog niet van gekomen.
Wat een geweldig recept. Wij hebben het bereid in een stoofpan (gietijzeren braadpan)
Leker Risotto buiten koken onder de veranda.
Laat je ons weten wat jij ervan vond. alvast bedankt!

Voor 4 personen

Ingrediënten

•15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood, fijngehakt
•500 ml kokend water
•80 ml olijfolie, verdeeld
•900 gr uien (ongeveer 4)
•4 teentjes knoflook, fijn gehakt
•225 gr cremini paddestoelen, schoongemaakt en in plakjes gesneden
•1 grote takje verse rozemarijn
•200 gr risotto
•125 ml droge witte wijn
•2 eetlepels balsamico azijn
•500 ml groentebouillon
•1 theelepel zout
•1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper, plus extra om te garneren
•mascarpone

Bereiding in een gietijzeren braadpan

Spoel de gedroogde paddenstoelen af. Week de champignons in het kokende water en zet apart.

Hak 1 van de uien fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan op middelhoog vuur.
Voeg de ui en de knoflook toe en bak onder af en toe roeren, gedurende 8 minuten, of tot ze zacht en goudbruin zijn.
Duw de uien aan de zijkant van de stoofpan en zet het vuur op midden-hoog.
Voeg alle gesneden cremini champignons toe en laat ze 5 minuten koken zonder te roeren.
Draai de champignons om en bak nog 5 minuten, of tot ze heel bruin en een korst ontwikkelt op de bodem van de pan.

Giet de gedroogde paddenstoelen af en bewaar het vocht.
Voeg de champignons en takje rozemarijn toe in de pan en bak het kort.
Mengen met de ui en de champignons. Voeg de rijst toe en bak voor ongeveer 2 minuten,
of tot de rijst transparant begint te worden.
Blus af met de wijn en voeg vervolgens scheutje voor scheutje de azijn,
het paddenstoelen-extract en groentenbouillon toe. Blijf goed roeren.

Maak tegelijkertijd de gekarameliseerde uien.
Verhit de resterende olijfolie in een stoofpan .
Snij de overige drie uien in halve ringen.
Voeg ze toe aan de olie en bestrooi royaal met zout.
Kook op laag vuur, af en toe roeren, tot de uien een donker mahonie bruin kleur krijgen(30 minuten).

Laat de risotto met deksel op de pan 5 minuten nagaren (van het vuur af), roer er eventueel wat mascarpone door.
Verdeel de risotto over de borden.
Schep de gekarameliseerde uien er bovenop.

Starten met buiten koken! Koop nu je eigen: Stoofpan | Dutch Oven | Petromax

Laat een reactie achter