Workshop Dutch Oven in Drenthe

Outdoor koken!

Leer outdoor koken in Drenthe met een echte buiten kok!

Koken op open vuur en met een Dutch Oven wordt steeds populairder, maar hoe gebruik je een Dutch Oven nu optimaal? Op deze en vele andere vragen krijg je antwoord tijdens de workshops van De Vuurmeester.

Vanaf april 2018 geeft De Vuurmeester, in samenwerking met buitenkookproducten.nl uit Drenthe,
iedere 3e zaterdag van de maand een workshop koken op open vuur, of Oorspronkelijk Koken zoals hij het zelf noemt.

Buiten koken in Drenthe!

Tijdens deze, 4 uur durende, serie workshops komen diverse thema’s aan bod: van de basis tot het bakken van brood.  En natuurlijk proeven we aan het eind van de workshop de gemaakte gerechten en krijg je de gebruikte recepturen mee naar huis.
Ben jij enthousiast geworden en heb je nog geen Dutch Oven! Geen paniek, je kan bij ons ter plekke een Dutch Oven aanschaffen!

De workshop wordt gegeven in Drenthe  Drouwenermond, Zuiderdiep 42, 9523 TG  van 11.00 – 15.00 uur.

De prijs voor de workshop is € 49,95 per persoon (maximaal 10 personen) dit is  inclusief koffie/thee  en frisdrank.

Kijk op www.devuurmeester.nl voor de data en het thema van de workshops. Lijkt het je wat om te leren koken in een Dutch Oven dan kun je je hier ook meteen inschrijven!

Data van de  workshop zijn:

  • zaterdag 21 April 2018
  • zaterdag  19 mei 2018
  • zaterdag 16 juni 2018
  • In juli is De Vuurmeester aan het genieten van een welverdiende vakantie!
  • zaterdag 18 augustus 2018
  • zaterdag 15 september 2018

Om in de stemming te komen geeft De Vuurmeester je alvast een recept voor brood uit de Dutch Oven.

Om een goed resultaat te krijgen adviseer ik je bij het bakken gebruik te maken van de ringmethode.
Hierbij verdeel je de briketten in een ring onder- en bovenop de pan.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 2 gram suiker
  • 20 gram ongezouten boter
  • 300 milliliter lauw water

Aan de slag:

Zeef de bloem in een kom. Maak in het midden een kuiltje.
Strooi het zout langs de rand van de kom. Doe de gist, het suiker en de boter in het kuiltje. Giet er voorzichtig het lauwe water bij.

Meng de ingrediënten met een pollepel tot een nat deeg. Bestuif je werkblad met wat bloem, leg je deeg hierop en kneed het geheel in ongeveer 15 minuten tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg tot een grote bal, doe deze in een kom en dek af met een vochtige, schone theedoek of een stuk plastic folie. Laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Bekleed de Dutch Oven met bakpapier.

  • Druk het deeg plat tot alle lucht eruit is.
  • Vorm een lap van het deeg die ongeveer 1 tot 2 centimeter dik is.
  • Vouw de lap in drieën en kneed nogmaals goed door.
  • Vorm weer een bol van het deeg, leg het in de Dutch Oven en dek af
    met een vochtige theedoek of een stuk plastic folie.
  • Laat het deeg voor de tweede maal 1 uur rijzen op een warme plek.

Bak het brood door middel van de ringmethode gaar.

Tip: om te voorkomen dat de bodem van je brood verbrand kun je eerst een dekselsteun (trivet) in de Dutch Oven plaatsen. Daarop komt dan het bakpapier en je deeg.

Laat een reactie achter