Inbrand instructie voor gietijzer.

Het inbranden (seasoning) van gietijzer is noodzakelijk om het te voorzien van een beschermlaag. Deze laag beschermt tegen roest, maar ook tegen zuren uit het gerecht en zorgt ervoor dat er een antiaanbaklaag ontstaat die het gebruik ten goede komt. Inbranden zorgt voor stankoverlast, zorg voor voldoende ventilatie of doe dit buiten.

Veel pannen koekenpannen zijn vanuit de fabriek reeds voorzien van een beschermlaag en kunnen, in theorie, vanuit de doos direct gebruikt worden. Echter, gietijzer kan nooit te vaak ingebrand worden, wel te weinig. Hoe vaker een pan wordt ingebrand, hoe prettiger je ermee werkt.

Voor een mooie harde antiaanbaklaag gebruik je “The Bee’sKnees”.

Voor een mooie harde antiaanbaklaag gebruik je “The Bee’sKnees”.

Dit kan op 2 manieren: gebruik de The Bee’sKnees op kamertemperatuur, de samenstelling van de wax zorgt ervoor dat je gemakkelijk dunne laagjes smeert. Je kunt de wax ook in het blikje, zonder deksel, smelten. Het restant kan je na gebruik in het blikje laten stollen voor de volgende keer.

Inbranden kan op verschillende manieren elk met zijn eigen voor- en nadelen.

In de oven of gesloten bbq:

 1. Verwarm de oven of bbq voor op 100 ºC
 2. Maak het gietijzer schoon met heet water en eventueel een beetje cast iron cleaner. Droog het goed af.
 3. Plaats het gietijzer in de oven of bbq en verwarm 15 tot 20 minuten.
 4. Haal het gietijzer uit de oven of bbq en smeer het dun in met de wax. Zorg dat je zowel de binnenkant als de buitenkant insmeert, gebruik hiervoor bij voorkeur een katoenen doek.
 5. Plaats het gietijzer terug in de oven of bbq, pannen en deksels op de kop zodat overtollige wax ervan af kan druipen. Het is raadzaam om er wat bakpapier of een (aluminium) schaal onder te plaatsen om overtollige wax in op te vangen.
 6. Verhoog de temperatuur in de oven of bbq tot 250 ºC en “bak” het gietijzer voor 60 minuten op 250 ºC.
 7. Zet de oven uit en laat het gietijzer in de oven afkoelen. Voor een beter resultaat herhaal een aantal keren vanaf stap 4.

Op een kookplaat of gasbrander:

 1. Maak het gietijzer schoon met heet water en eventueel een beetje cast iron cleaner. Droog het goed af.
 2. Smeer het gietijzer dun in met de wax, zo dun alsof het lijkt dat je het er weer af haalt. Smeer het gietijzer in zijn geheel in, binnenkant en buitenkant. Gebruik hiervoor bij voorkeur een katoenen doek.
 3. Verhit het gietijzer op een kookplaat of gasbrander totdat de wax begint te walmen.
 4. Laat de pan een poosje walmen, de wax hecht zich n u aan het gietijzer.
 5. Zet de kookplaat of gasbrander uit en laat het gietijzer afkoelen.
 6. Voor een beter resultaat herhaal vanaf stap 2

Het kopen van een wax

ls je op zoek bent naar een wax, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op onze website bieden we de The Bee’sKnees en de wax van Petrmax. Als je bij ons een was bestelt, krijg je 14 dagen bedenktijd om te besluiten of je definitief de trotse eigenaar wilt worden van deze geweldige wax. Koop je een product voor meer dan 50 euro? Dan leveren we het gratis bij het adres van jouw keuze af. Na je bestelling kun je het pakket volgen met een unieke Track & Trace code. De betaling verloopt bij ons altijd veilig en snel, bijvoorbeeld met behulp van IDeal. Heb je nog aanvullende vragen over een specifiek product, de levering of de service die je kunt verwachten? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan per e-mail, maar ook telefonisch. We staan je graag te woord!

Laat een reactie achter