Gebruiksaanwijzing

Hartelijk dank voor uw aanschaf van de draagbare houtkachel / fornuis frontier stove plus. Neem de tijd om deze gebruiksaanwijzing goed door te lezen. Deze houtkachel voor buiten is ontworpen om makkelijk draagbaar en vervoerbaar te zijn.
De poten kunnen opgeklapt worden en ook het rookkanaal is demontabel en kan in de Frontier Stove houtkachel zelf opgeborgen worden.
Deze houtkachel mag alleen buiten of in een daar speciaal voor geschikte tent gebruikt worden.

Montage: Houtkachel voor buiten

 • Pak de draagbare houtkachel uit de doos en verwijder al het verpakkingsmateriaal. Open de frontier stove plus.
 • Binnenin vindt u de onderdelen van het rookkanaal.
 • Verwijder ook hiervan het verpakkingsmateriaal.
 • Trek de borgpinnen bovenaan de poten eruit, vouw de poten naar buiten en plaats de borgpinnen weer terug zodat de poten veilig vastzitten.
 • Plaats de houtkachel voor buiten op een vlakke ondergrond en zorg dat hij stevig en stabiel staat.
 • Zorg er voor dat er zich geen ontvlambaar of smeltbaar materiaal in de buurt van de Frontier Stove bevindt.
 • Plaats het rookkanaal met afsluiter op de rookuitgang van de draagbare houtkachel en plaats hier de 4 andere pijpdelen aan.
 • Bevestig de as-vanger onder de opening van de houtkachel.

Eerste gebruik : houtkachel voor buiten

Bij eerste gebruik de draagbare houtkachel niet met te hoge temperaturen belasten. De coating wordt hierdoor gehard en zal daarna hogere temperaturen aankunnen. Er kunnen wat dampen ontstaan wanneer de beschermende fabriekscoating verbrand.

Het aansteken van de kachel

 1. Open het deurtje en plaats aanmaakblokjes en kleine droge takjes in de Frontier stove plus. Alleen als de takjes klein en droog genoeg zijn zal er een mooi vuurtje ontstaan.
 2. Steek de aanmaakblokjes aan en wacht tot de takjes goed branden.
 3. Wanneer het goed brand kunt u iets grotere stukken hout toevoegen. Plaats niet meteen grote houtblokken want dit zal het vuur juist kunnen smoren, maar maak de stukken hout geleidelijk groter.
 4. Je voor het kloven van je hout de NO-AXE gebruiken.
  Vanwege veiligheid niet teveel hout in de Frontier stove plus plaatsen. Gebruik ook alleen maar schoon gedroogd hout. Geen gebeitst of gelakt hout. Terwijl de houtkachel voor buiten aan het warmen is kunt u het deurtje met de hendel iets open laten staan. Dit bevorderd het aantrekken van zuurstof waardoor het vuur beter zal gaan branden.
 5. Wanneer de Frontier stove plus goed brand en opgewarmd is kan het deurtje gesloten worden. Wanneer nodig kunt u nieuw hout toevoegen.
 6. Hoe meer lucht er door de draagbare houtkachel en het rookkanaal stroomt, hoe heter de kachel brand. De luchtstroom is te regelen met de klep in het eerste deel van het rookkanaal.
 7. Nu de Frontier stove plus brand moet u controleren dat er geen rook ontsnapt uit de verbindingen tussen de verschillende rookkanaaldelen.
 8. Wanneer deze houtkachel binnen in een tent gebruikt wordt, raden wij aan een koolstof monoxide melder te gebruiken.

Onderhoud van de kachel buiten

De Frontier stove plus heeft een 60 mm rookkanaal die met roet of slecht verbrand materiaal kan aankoeken.
Aangekoekte resten kunnen voor brand in het rookkanaal zorgen.
Wij raden aan het rookkanaal eens in de paar dagen schoon te maken.
Een schoon rookkanaal zorgt ook dat de lucht doorstroom optimaal is en zorgt voor en goede werking van de Frontier stove plus.
Gebruik ook alleen maar schoon, gedroogd hout. Geen gebeitst of gelakt hout gebruiken.

Veiligheid Frontier stove plus

 • Gebruik voor het bedienen van de draagbare houtkachel voor bescherming zoals ovenhandschoenen of speciaal hittebestendig gereedschap.
 • Wanneer er kinderen of huisdieren in de buurt kunnen komen, scherm de houtkachel buiten dan af met een haardscherm o.i.d.
 • Plaats geen brandbare voorwerpen in de buurt van de Frontier stove plus
 • Hou een brandblusser bij de hand.
 • Wanneer u de Frontier stove plus in de tent gebruikt, zorg er dan voor dat er gecontroleerd is dat het tentdoek als onbrandbaar is gekenmerkt. De draagbare houtkachel kan in onbehandelde tenten gebruikt worden, maar hier moet dan extra voorzichtig mee gedaan worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor enigerlei lichamelijke of materiele schade bij (verkeerd) gebruik van deze kachel.
 • De Frontier stove plus niet inpakken wanneer deze nog heet/warm is.
 • Wanneer de Frontier stove plus binnen in de tent gebruikt wordt, zorg dan voor een hittebestendige mat onder de kachel om vonken op te vangen.
 • Wanneer de Frontier stove plus binnen in de tent gebruikt wordt moet het rookkanaal naar buiten geleid worden door het tentzeil. Hiervoor kan een dakdoorvoer geplaatst worden. Een Frontier stove plus Dakdoorvoer is los te verkrijgen.
 • Een Wood Stove Vonkenvanger, om te voorkomen dat vonken via het rookkanaal op het dak van de tent terechtkomen, is los te verkrijgen.

Maatregelen tegen koolstofmonoxide

Bij normaal gebruik verdwijnen de meeste dampen via het rookkanaal naar buiten, maar er zijn wel wat voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden. Zorg voor voldoende ventilatie.
Het kan geen kwaad de tentdeur open te hebben bij gebruik. Dit zorgt voor voldoende frisse lucht. Laat de kachel niet branden gedurende de nacht. Wanneer de vlammen gedoofd zijn zal de kachel nog warm genoeg zijn om gedurende de nacht de tent te verwarmen.
Wij raden wel aan om altijd een koolmonoxide melder te plaatsen in de tent.

Laat een reactie achter