De geheimen van koken op een grillplaat
Koken op een grillplaat geeft je eten een rokerige en volle smaak. Het grillen van vlees, vis, aardappelen en groente is al jaren een populaire manier van buitenkoken. Wie droomt er niet van barbecueën tijdens lange zomeravonden en lekker grillen in de buitenlucht? Toch zijn er ook veel andere manieren om te grillen. Ken jij de ecogrill of de grillplaat, speciaal voor buiten? Maar ook grillen in de oven of met behulp van een gietijzeren grillplaat op je gasfornuis, is een heerlijke optie voor regenachtige avonden.
Tips voor een avondje grillen
Net als koken, is grillen ook een kunst. Als je gaat grillen op een driepoot grill of gietijzeren grillplaat is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Bij grillen schroei je vlees of vis op een hoge temperatuur dicht, waardoor er weinig vocht verloren gaat en je eten een rokerig aroma krijgt. Het is dus verstandig de grill eerst voor te verwarmen en nooit olie op de grillplaat te leggen. Dit spettert namelijk waanzinnig. Beter is het om je product met olie in te smeren en met een klein beetje water te testen of de plaat al warm is. Ook het snijden van je eten is van belang. Ga je vlees grillen? Snijd het vlees dan in kleine stukjes, zodat je zeker weet dat het gaar wordt. Als je aardappelen of groente op de grillplaat legt, is het juist beter zo min mogelijk te snijden. Zo verlies je weinig vocht en in dat vocht zitten juist de vitamines en mineralen, die je nodig hebt.
De fijnste grillplaat
Als je een grill gaat kopen, zie je dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. Kies je voor een ecogrill, een driepoot grill een grillplaat voor op de barbecue, het gasfornuis of in de oven? Als je buiten gaat koken is de ecogrill een absolute aanrader. Deze duurzame grill werkt op houtskool en geeft je vlees een knapperig en rokerig korstje. Daarbij is de ecogrill naast grillen, ook geschikt voor koken, braden en roken. In het algemeen zijn grillplaten met een antiaanbaklaag goedkoper dan hun gietijzeren tegenliggers, maar ze gaan ook minder lang mee. Een antiaanbaklaag is niet eeuwig bestand tegen de hitte, die vrijkomt tijdens het grillen.
Andere geheimen voor een geslaagd grillfestijn
Als je je vrienden uitnodigt voor een avondje grillen, wil je natuurlijk niet dat de helft van je gasten de volgende dag last heeft van zijn darmen door het eten van rauw vlees. Een vleesthermometer is een handig hulpmiddel om zeker te weten dat het vlees ook van binnen gaar is. Verder is het raadzaam om het materiaal en de vorm van je grill in de gaten te houden. Veel mensen hebben een beeld van geribbeld vlees bij grillen, maar dit ligt puur aan de soort plaat, die je gebruikt. Er zijn ook veel grills, die zijn gemaakt van glad materiaal en dus geen ribbeltjes achterlaten.