Goulashketel-recept – zo wordt het gedaan

Hoe je een originele Hongaarse goulash kookt in een heksenketel.

In dit artikel presenteren we u een recept voor goulash om thuis te koken. Goulash is een Hongaars nationaal gerecht en vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw.
Het werd gekookt door Hongaarse herders boven een open vuur in emaille pannen ook wel goulashketel genoemd.
Dat was natuurlijk logisch, want de herders konden het eten direct naast de kudde bereiden en hadden dus altijd een oogje op de dieren. Bovendien kon de haard om te koken snel en eenvoudig op elke locatie worden opgesteld.

Natuurlijk is het recept voor goulashketel in de loop der jaren een beetje veranderd. Maar de basis ingrediënten van de goulash zijn hetzelfde gebleven. Het Hongaarse woord voor goulash is “pörkölt” en de goulashsoep wordt ” gulyásleves ” genoemd. Maar nu komen we bij het eigenlijke recept voor een Hongaarse goulashsoep.

goulashketel

Recept voor een goulashketel: Hongaarse goulashsoep voor 6 personen

Je begint eerst met het boodschappenlijstje om de soep voor 6 personen te kunnen bereiden.

Ingredienten:

De volgende ingrediënten zijn nodig voor het recept voor goulashketel:

 • 1 kg rundvlees of varkensvlees
 • 200 gram uien
 • 0,5 kg wortelen
 • 0,5 kg aardappelen
 • 250 gram peterseliewortel
 • Paprikapoeder
 • 70 gram Hongaarse peperpasta (Piros Arany)
 • selderij
 • 2 eieren
 • Meel, zout en peper
 • Karwijzaad
 • Olie

Voorbereiding:

Als je alle ingrediënten hebt gekocht, kun je door naar de volgende stap. Bereid de ingrediënten voor de soep als volgt voor:

 1. Pak het vlees uit en snijd het in blokjes. De blokjes moeten zo dik worden gesneden als uw duim.
 2. Hak vervolgens de uien fijn of snijd ze in blokjes.
 3. Snijd ook de wortels, aardappelen en peterseliewortel in blokjes. Je moet de geschilde aardappelen dan in een kleine kom doen en deze vullen met koud water om te voorkomen dat ze zwart worden door oxidatie.
 4. Voorbereiding:
 5. Na het bereiden van de ingrediënten begint de bereiding van de Hongaarse goulashsoep.

Hoe je dat doet:

Stap 1: Verhit de goulashketel en giet wat bakolie in de ketel. Fruit de uien direct daarna in de olie. Als de uien goudgeel zijn, voeg je de paprikapasta toe en laat je deze een paar seconden dichtschroeien.

Stap 2: Nu komt er een heel belangrijke stap. Haal de goulashketel van het vuur en giet het paprikapoeder in de ketel.

Let op: De ketel moet van het vuur gehaald worden, anders verbrandt het paprikapoeder en smaakt de goulash bitter.

Stap 3: Doe nu het vlees in de ketel en roer erdoor met het paprikapoeder. Hang vervolgens de goulashketel weer boven het vuur en breng op smaak met zout, peper en karwijzaad.

Stap 4: Als de goulashketel weer boven het vuur hangt, bak je het vlees en vul je het met water tot het onder staat. Als je het water in de waterkoker hebt gedaan, wordt alles ongeveer 20 tot 30 minuten gekookt.

Stap 5: Nu moet je de peterseliewortel, wortels en selderij toevoegen. U mag de aardappelen nog niet toevoegen. Dan bedek je alles weer met water en vul je steeds weer water tot het vlees bijna gaar is.

Stap 6: Voeg als laatste de aardappelen toe die in het waterbad liggen en vul de ketel naar wens met water. Hier heb je een beetje behendigheid nodig, zodat je niet te veel water erin giet. Nu moet je wachten tot alles kookt en de spaetzle toevoegen.

Stap 7: De spaetzle zijn erg snel gemaakt. Klop de eieren los en meng met de bloem tot een steviger beslag. Voeg vervolgens met een lepel kleine stukjes deeg toe aan de kokende goulashsoep. Wacht dan even tot de spaetzle gaar is en de soep klaar is.

Een tip voor de bereiding

Het koken van ketelgoulash is niet altijd gemakkelijk. Daarom raden we aan om de soep regelmatig te kruiden en af ​​en toe op smaak te brengen. Dit is vooral belangrijk als het water in de heksenketel verdampt. Voor een perfecte goulash is kruiden het belangrijkste punt.

Heksenketel kopen?

Als je op zoek bent naar verschillende producten om deze recept te maken, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op onze website bieden we verschillende producten aan voor een heerlijke goulashsoep. Als je bij ons bijvoorbeeld een heksenketel bestelt, krijg je 14 dagen bedenktijd om te besluiten of je definitief de trotse eigenaar wilt worden van deze geweldige geemailleerde pan. Koop je een product voor meer dan 50 euro? Dan leveren we het gratis bij het adres van jouw keuze af. Na je bestelling kun je het pakket volgen met een unieke Track & Trace code. De betaling verloopt bij ons altijd veilig en snel, bijvoorbeeld met behulp van IDeal. Heb je nog aanvullende vragen over een specifiek product, de levering of de service die je kunt verwachten? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan per e-mail, maar ook telefonisch. We staan je graag te woord!

Heb jij nog andere tips?

Heb jij na het lezen van dit blogbericht nog tips voor mij of andere lezers? Reageer dan vooral hieronder :). Tips, lekkere recepten, een geslaagde avond of juist minder geslaagde ideeën als waarschuwing ;), alles mag.

Laat een reactie achter