Een gietijzeren pan voor jouw buitenkook avonturen

Wat is er gezelliger dan op een broeierige zomeravond samen te barbecueën of te picknicken in het park? Tijdens de zomervakantie maak je steaks, pastasalades en gemarineerde vis in de buitenlucht. Een gietijzeren pan is een fijne aanvulling op je buitenkook assortiment. Je kunt een gietijzeren pannen set niet alleen gebruiken om vlees in te garen, maar je kunt deze hittebestendige pannen ook op de barbecue zetten of boven het kampvuur houden. In een handomdraai maak je gebakken aardappelen, een knapperige pan tosti of een krokant stukje kip.

De voordelen van koken in een gietijzeren pan

Een gietijzeren pan is robuust en gaat niet snel kapot. Deze klassieker in het buitenkoken slaat warmte op in z’n dikke bodem en blijft lang heet, zelfs als je er gekoelde producten in legt. Je kunt koken in een gietijzeren koekenpan op de barbecue, maar ook op inductie of een keramische kookplaat. De pan is ideaal om vlees te smoren, stoofpotjes te maken of zelfs een pizza in te bakken.

Lekkere recepten met een gietijzeren pan

Een gietijzeren pannetje mag niet ontbreken in je keukenuitrusting. Als je gaat kamperen, een fan van barbecueën bent of graag pizza’s maakt – maar geen houtoven hebt -, is deze pan een uitkomst. Er zijn honderden recepten met een gietijzeren pan te bedenken, maar in de regel is het belangrijk te onthouden dat de pan lang warm blijft en je deze dus heter of minder heet moet voorverwarmen, afhankelijk van het gerecht dat je wilt bereiden. Een steak moet je flink aanbakken en heeft dus baat bij een hoge temperatuur, terwijl een visje makkelijk aan de onderkant van de pan blijft plakken of uit elkaar valt. Bakpapier kan in dit laatste geval een oplossing zijn.


De geheimen van gietijzeren pannetjes op de barbecue

Als je gaat barbecueën, denk je al snel aan saté, stokbrood, gepofte aardappelen, spareribs en worstjes, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Heb je wel eens gedacht aan een origineel tuinfeest met zelf gemaakte pizza en bananenbrood uit gietijzeren pannetjes met tartetartin als dessert?

Aandachtspunten bij het koken in een gietijzeren pan

Kook je iets dat gemakkelijk aanbrandt? Dan is het handig een stukje bakpapier op de bodem van de pan te leggen. Bijvoorbeeld bij brood of cake bakken is dit sowieso aan te raden. Zuren doen het niet goed in een gietijzeren pannetje. Is de pan wat ouder en vaker gebruikt en heeft hij een goede beschermlaag dan kan het prima maar om meteen een pastasaus met bijvoorbeeld tomatenpuree te maken in een nieuwe pan is geen goed idee!

Heb jij nog andere tips?

Heb jij na het lezen van dit blogbericht nog tips voor mij of andere lezers? Reageer dan vooral hieronder :). Tips, lekkere recepten, een geslaagde avond of juist minder geslaagde ideeën als waarschuwing ;), alles mag.

Laat een reactie achter