• Vandaag voor 17:00 besteld

    De volgende werkdag verzonden

  • Gratis verzending boven 50 euro

    Gratis afhalen in Drouwenermond

  • Webwinkelkeur2
    Vertrouwd online kopen met

    de zekerheid van Stichting Webwinkelkeur

Gietijzeren pan schoonmaken

Met het gietijzeren pan schoonmaken is het belangrijkste dat de gietijzeren koekenpan niet gaat roesten. Hiervoor bescherm je de pan voortdurend met olie (zonnebloem olie) of met Petromax Onderhouds en Seasoning conditioner.

Voor je gietijzeren koekenpan voor de eerste keer gaat gebruiken moet je het eerste beschermende laagje erin branden. Dit kan in de oven maar natuurlijk ook boven open vuur in een gietijzeren vuurschaal. Deze beschermde laag hou je intact door de gietijzeren koekenpan nooit af te wassen met een afwasmiddel.

Gietijzer pan schoonmaken

De Dutch Oven maakt het makkelijkste schoon als deze nog warm is. Je kan hem na het eten nog even warm maken.

Maak de gietijzeren pan ook zo schoon dat het beschermlaagje niet wordt aangetast. Dit kan je doen met een borstel, Chain Mail Cleaner XL matje of een houten lepel. Als de pan bijna schoon is kun je met een doekje met olie door de warme Dutch Oven heen. De Dutch Oven heeft dan ook gelijk een nieuw beschermende laagje en is klaar voor een volgend gerecht.

Aangekoekte pan schoonmaken

Als de Gietijzeren braad pan erg vies is geworden, laat dan de pan even weken. Zet met een beetje lauw water (Niet koud) de pan terug op de kolen of vuur en maak het schoon met een houten lepel.

Let op: doe geen plens koud water in een gloeiendhete pan, daar kan deze van barsten.

Ziet het er schoon uit, gooi dan het water eruit. Laat de pan geen nacht weken in water. Zet vervolgens de Dutch Oven terug op de hete kolen in de Bon fire vuurschaal met lage poten totdat al het water eruit verdampt. Pas als je zeker weet dat de gietijzeren braad pan  helemaal droog is, haal je de pan van het vuur af en smeer je de pan in met wat olie.

Dutch Oven, onderhoud en het bewaren

Je kan de Dutch Oven set het beste bewaren in een houten kist met de deksel op een kiertje. Altijd droog en schoon opbergen.

Gietijzeren pan schoonmaken roest

Is de Dutch Oven niet helemaal goed onderhouden en daardoor wat roestig geworden. Roest is voor gietijzer echter geen probleem. Je kan het roest gemakkelijk verwijderen wanneer je de pan verwarmd. Schraap de pan met behulp van een ijzeren lepel de pan uit, laagje voor laagje als je daarna weer de behandeling geeft die een nieuwe gietijzeren pan nodig heeft voor het eerste gebruik, is -ie ook echt weer zo goed als nieuw.

Dit houdt in dat je de pan verwarmt, schoonmaakt en opnieuw in de plantaardige olie zet. Deze olie vormt een beschermlaag en voorkomt opnieuw roesten.

Zo’n pan moet je ook nooit, met afwasmiddel te lijf gaan. Gewoon schoonvegen na gebruik en opnieuw in de olie zetten of Petromax Onderhouds en Seasoning conditioner .

Inbrandinstructie

Van het team buitenkookproducten krijg je natuurlijk een inbrand instructie als je een Dutch Oven aanschaft.

Bekijk hier al onze Dutch Ovens

Laat een reactie achter