Hoe ga jij je Gietijzeren pan schoonmaken

Een Dutch Oven is een veelzijdige gietijzeren pan die je kunt gebruiken op open vuur, barbecues en binnen op je gasfornuis of in je oven.
Heb jij een Dutch Oven of een gietijzeren koekenpan aangeschaft? Dan moet je hem eerst seasonen (inbranden) voordat je hem in gebruik neemt.
Onderhouden van je gietijzer doe je met een goede behandeling dat voorkomt dat de gerechten aankoeken en beschermt tegen roestvorming.
De Dutch Ovens en gietijzeren koekenpannen die wij Buitenkookproducten verkopen zoals Petromax en Valhal worden namelijk in de fabriek met was behandelt.
Tijdens het in brandproces verwijder je deze waslaag.
Dit is het proces waarbij je plantaardige olie in de poriën van de pan laat trekken. Pas daarna kun je hem in gebruik nemen en er de heerlijkste gerechten in gaan bereiden.


Gietijzeren pan schoonmaken

Was je Dutch Oven grondig schoon. Gewoon met warm water is voldoende.
Maak de pan goed droog bijvoorbeeld met een oude theedoek en laat de pan nog even op het vuur staan om hem volledig droog te krijgen.


Kies het goede product

Voor het inbranden is vet nodig om in het gietijzer te trekken.
De meeste mensen gebruiken plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, of dierlijk vet. wij gebruiken de was van The Bee’sKnees bijenwas.
De voorkeur gaat uit naar vet dat niet een te sterke smaak heeft. Boter is niet geschikt, omdat het verbrandt.


Invetten voor onderhoud gietijzer

Bestrijk de Dutch Oven met de gekozen wax.
Gebruik een jute doek of een papier om de olie te verdelen.
Behandel zowel de binnen- als de buitenzijde. Het handvat bestrijk je uiteraard niet.


Verwarmen van het Gietijzer

Zet de pan op zijn kop op het vuur of in je oven. Verwarm de Dutch Oven 45 tot 60 minuten op 180°C.
Doordat de pot ondersteboven staat, loopt de olie of het vet eruit, wat een egale afdekking van de poriën geeft.
Zet je de pot rechtop, dan verzamelt de olie zich onderin.
Er kan flink wat rook vrijkomen tijdens deze fase van seasonen. Zorg dus altijd voor goede ventilatie.


Langzaam afkoelen

Laat je pan rustig afkoelen. Dit zal ongeveer 20 minuten duren.
In deze periode geef je de olie een kans om diep in de poriën te trekken.
Ga niet overhaast te werk. Mochten er nog resten olie of vet zichtbaar zijn na het afkoelen, dan kun je deze met een schone doek verwijderen.
Je Dutch Oven zal nu een donkere glans vertonen en is klaar voor gebruik.


Gietijzeren pan schoonmaken met roest

Is de Dutch Oven niet helemaal goed onderhouden en daardoor wat roestig geworden.
Roest is voor gietijzer echter geen probleem.
Je kan het roest gemakkelijk verwijderen wanneer je de pan verwarmd.
Schraap de pan met behulp van een ijzeren lepel de pan uit, laagje voor
laagje als je daarna weer de behandeling geeft die een nieuwe gietijzeren pan nodig heeft voor het eerste gebruik,  is -ie ook echt weer zo goed als nieuw.


Wist je dat….

  • Hoe vaker je de Dutch Oven of gietijzeren koekenpan gebruikt, hoe beter hij geseasoned is?
  • Je een season behandeling pas hoeft te herhalen als eten erg in de pan blijft plakken?
  • Je soms het invetten en verwarmen een aantal keer moet herhalen voor een optimaal resultaat?
  • Koks adviseren om de behandeling elke 6 maanden te herhalen?
  • Zeep al je harde werk teniet doet?
  • Is het gietijzer met zeep gewassen, dan moet je hem zeer grondig naspoelen en opnieuw behandelen.

Het kopen van een season wax

Als je op zoek bent naar season wax om je Gietijzeren pan schoonmaken dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op onze website bieden we je de Petromax season wax aan . Koop je bij ons producten voor meer dan 50 euro? Dan leveren we het gratis bij het adres van jouw keuze af. Na je bestelling kun je het pakket volgen met een unieke Track & Trace code. De betaling verloopt bij ons altijd veilig en snel, bijvoorbeeld met behulp van IDeal. Heb je nog aanvullende vragen over een specifiek product, de levering of de service die je kunt verwachten? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan per e-mail, maar ook telefonisch. We staan je graag te woord!

Starten met buiten koken! Koop nu je eigen: Gietijzeren koekenpan | Gietijzer | Dutch Oven

2 reacties

  1. John van den Berg op 16/09/2020 om 23:20

    Ik heb 2 petromax K4 broodpannen gekocht om in een keer twee broden in mijn oven te kunnen bakken in een gietijzeren pan. Het kost me nu maar de helft van de baktijd. In een gietijzeren pan met het recept, waarin bier en azijn zit, krijgt het brood een heerlijke korst. Een rechthoekige broodpan heeft ten opzichte van een ronde nog het voordeel dat je altijd sneetjes brood met ongeveer dezelfde afmetingen hebt.

    Ik werd tijdens de bestelling zeer goed op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Door de Corona waren de broodpannen in eerste instantie niet leverbaar. Hiervan kreeg ik via de mail netjes een bericht. Later werd ik nog een paar keer netjes via de mail in kennis gesteld van de stand van de bestelling.

    • Buitenkook producten op 17/09/2020 om 09:21

      Hartelijk dank voor de positieve reactie over de K4 broodpannen!

      Groet,
      Michel

Laat een reactie achter