Dutch oven onderhoud

 

Dutch Oven onderhoud.

Met Dutch Oven onderhoud is het belangrijkste dat de gietijzeren pan niet gaat roesten.
Hiervoor bescherm je de pan voortdurend met olie.(zonnebloem olie)
Voor je de Dutch Oven voor de eerste keer gaat gebruiken moet je het eerste beschermende laagje erin branden.
Dit kan in de oven maar natuurlijk ook boven open vuur.
Deze beschermde laag hou je intact door de Dutch Oven nooit af te wassen met een afwasmiddel.

Dutch Oven onderhouden wanneer maak je hem schoon

De Dutch Oven maakt het makkelijkste schoon als deze nog warm is.
Je kan hem na het eten nog even warm maken.
Maak de gietijzeren pan ook zo schoon dat het beschermlaagje niet wordt aangetast.
Dit kan je doen met een borstel of een houten lepel.
Als de pan bijna schoon is kun je met een doekje met olie door de warme Dutch Oven heen.
De Dutch Oven heeft dan ook gelijk een nieuw beschermende laagje en is klaar voor een volgend gerecht.

AANGEKOEKTE PAN SCHOONMAKEN.

Als de Gietijzen Pan erg vies is geworden, laat dan de pan even weken.
Zet met een beetje lauw water (Niet koud) de pan terug op de kolen of vuur en maak het schoon met een houten lepel.
Let op: doe geen plens koud water in een gloeiendhete pan, daar kan deze van barsten.
Ziet het er schoon uit, gooi dan het water eruit. Laat de pan geen nacht weken in water.

Zet vervolgens de Dutch Oven terug op de hete kolen totdat al het water eruit verdampt.
Pas als je zeker weet dat de pan helemaal droog is, haal je de pan van het vuur af en smeer je de pan in met wat olie.

Dutch Oven onderhoud en het bewaren.

Je kan de Dutch Oven het beste bewaren in een houten kist met de deksel op een kiertje.
Altijd droog en schoon opbergen.

Dutch Oven onderhoud met roest.

Is de Dutch Oven niet helemaal goed onderhouden en daardoor wat roestig geworden.
Roest is voor gietijzer echter geen probleem.
Je kan het roest gemakkelijk verwijderen wanneer je de pan verwarmd.
Schraap de pan met behulp van een ijzeren lepel de pan uit, laagje voor laagje als je
daarna weer de behandeling geeft die een nieuwe gietijzeren pan nodig heeft voor het eerste gebruik,
is -ie ook echt weer zo goed als nieuw.
Dit houdt in dat je de pan verwarmt, schoonmaakt en opnieuw in de plantaardige olie zet.
Deze olie vormt een beschermlaag en voorkomt opnieuw roesten.
Zo’n pan moet je ook nooit, met afwasmiddel te lijf gaan.
Gewoon schoonvegen na gebruik en opnieuw in de olie zetten.

INBRANDINSTRUCTIE

Bij ons krijg je natuurlijk een inbrandinstructie als je een Dutch Oven aanschaft.

 

Starten met buiten koken? Koop nu je eigen Dutch OvenDriepoot BBQ of Coox Stove