Dutch Oven Bananenbrood Muffins

Overkomt het jou ook wel eens? Je hebt een mooie tros bananen gekocht en binnen een paar dagen zijn ze bruin.

Zeker als je appels en bananen in dezelfde fruitschaal legt gaat dat heel snel. Dat is dan wel weer handig als je groene bananen hebt en ze snel wil laten rijpen.

Nu zijn bruine bananen natuurlijk nog prima te eten, maar als je mijn kinderen de kans geeft dan blijven ze mooi liggen. En weggooien vind ik dan weer zonde…

In dat geval verwerk ik de bananen in een bananenbrood, een heerlijk broodje met een cakeachtige structuur. Lekker met een beetje pindakaas maar als je ze iets zoeter maakt dan zijn ze ook heerlijk bij de koffie of thee.

Je kunt het bananenbrood bakken zoals je dat met een gewoon brood ook zou doen, of je maakt er muffins van. En vanzelfsprekend bak je ze lekker buiten in je Dutch Oven. Ik gebruikte de Petromax gietijzeren muffin broodbakblik om er heerlijke muffins van te maken.


Wat heb je nodig?

3 rijpe bananen

50 gram suiker

8 gram vanillesuiker

1 tl kaneel

1 tl gemalen kardemom

1 tl gemalen gember

5 gr zout

2 eieren

150 gr bloem

2 tl bakpoeder100 gr olijfolie

Aan de slag:

Prak de bananen met een vork tot een egale massa.

Voeg de suiker, vanillesuiker, kaneel, kardemom, gember en zout toe.

Meng goed door elkaar.

Voeg een voor een de eieren toe en roer ze door het mengsel.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en meng tot een beslag. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe en roer door het beslag tot het volledig is opgenomen in het beslag.

Bekleed een Dutch Oven met bakpapier of gebruik een Petromax gietijzeren muffin broodbakblik.

Bak het bananenbrood gaar op ongeveer 180 ºC met behulp van de ringmethode. Test de gaarheid met behulp van een satéprikker.

Laat het bananenbrood ongeveer 10 minuten afkoelen voor het lossen/aansnijden.


Heb jij nog andere tips?

Heb jij na het lezen van dit blogbericht nog tips voor mij of andere lezers? Reageer dan vooral hieronder :). Tips, lekkere recepten, een geslaagde avond of juist minder geslaagde ideeën als waarschuwing ;), alles mag.

2 reacties

  1. Janny op 28/12/2020 om 10:46

    Ik heb het bananenbrood/muffins gemaakt was heerlijk
    Heb ook de Dutch baby gemaakt echt verrukkelijk
    I heb bij de Dutch baby vanille suiker gebruikt en appelschijfjes bovenop gelegd
    Was echt heerlijk
    Bedankt voor de recepten en ik ben heel blij met de Petromax Gietijzeren koekenpan met 2 handvaten vind hem geweldig een echte aanrader

    Ga vanavond het recept met de kip doen !

    Met vriendelijke groet

    Janny

    • Buitenkook producten op 28/12/2020 om 12:56

      Goedemiddag Janny, wat leuk om te horen dat de recepten en de koekenpan je zo goed bevallen!
      Bedankt voor deze positieve reactie.
      Met vriendelijke groet,
      Michel

Laat een reactie achter