Een winter bbq organiseren? 12 tips en 9 recepten voor een geslaagde avond

Ik denk wel dat ik kan zeggen dat ik een buitenmens ben. Ik kan niet alleen ontzettend genieten van de natuur, maar het feit dat ik echt niet een hele dag binnen ‘kan’ zitten, zegt ook wel wat ;). Niet alleen in de zomer, nee, ik ga ook door weer en wind lekker naar buiten. Vooral om te wandelen, hardlopen en MTB’en. Niet alleen bewegen buiten is leuk, ook buiten koken. Al moet ik wel zeggen dat ik dat niet helemaal door weer en wind doe :).

Glühwein en warme chocolademelk

Wanneer het weer goed is, je een gezellige club mensen hebt uitgenodigd en je lekkere recepten hebt bedacht, wat is er dan leuker dan een winter bbq? Knus, een lekker vuurtje erbij, genieten van een warme glühwein of chocolademelk met slagroom… Yes, zie je het al voor je en heb jij ook zin om zelf een winter bbq te organiseren? Dan ben je op de juiste plaats om deze voor te bereiden!

Dé tips voor jouw winter bbq

In dit blogbericht ga ik je vertellen wat je echt niet mag vergeten bij het organiseren van je bbq, welke gerechten/recepten lekker zijn om te maken en welke bijgerechten er passen bij het koudere weer. Als laatste geef ik je nog een opsomming met alle tips, zodat er niks mis kan gaan tijdens de door jou geplande avond.


De organisatie en planning van je bbq. Wat mag je niet vergeten?

Het klinkt allemaal vrij simpel, even een bbq organiseren. Alleen komt er bij een winter bbq toch iets meer kijken aan voorbereiding. Denk hier vooraf eens over na:

Wie nodig je uit?

Wie nodig je uit? Zijn kinderen ook welkom? Het is altijd handig om dit te communiceren. Je kunt namelijk, wanneer vrienden hun kids meenemen, wat kindvriendelijke recepten maken en voor de zekerheid binnen een tafel met knutselspullen neerzetten. Mochten de kinderen het koud hebben of zich vervelen ;).

Geef aan dat het om een bbq gaat

Als je gasten uit gaat nodigen, vergeet dan niet te vertellen dat het om een buiten bbq gaat. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich hierop kan kleden. Ik als enorme koukleum zou je hier al heel dankbaar voor zijn ;). Fijn een extra dik vest en een thermo legging aan en gaan.

Dieetwensen of allergieën

Het is niet altijd even makkelijk, maar vraag je gasten ook of ze nog dieetwensen of allergieën hebben. Vegetarisch, vegan, glutenvrij, etc, het hoort er allemaal bij. Hier kun jij je gerechten op aanpassen, eventueel vragen of diegene tips heeft en je gasten van te voren over inlichten. Voor alle vleeseters alle vegetarische gerechten opeten ;).

Doe je alles zelf of vraag je ook anderen?

Maak je alle (bij)gerechten zelf en doe je hier zelf de boodschappen voor? Of laat je jezelf ook een beetje verassen door andere mensen te vragen? Zo had ik zelf laatst een winter bbq waarbij wij voor de sausjes en bijgerechten hebben gezorgd, iemand anders voor de bbq gerechten en weer een ander voor de drankjes en de locatie. Super leuk!

Heb je extra warmtebronnen nodig?

Heb je nog extra warmtebronnen nodig naast je bbq? Bijvoorbeeld om die lekkere gluhwein op te verwarmen of de warme chocolademelk? Misschien ben jij wel fan van satésaus bij een stokbroodje of spiesje, dan is het ook wel fijn om deze warm te houden. Zelf heb ik geen grote tuin en ben ik fan van de Joy stove. Je kunt op deze bbq niet alleen grillen, maar je maakt er ook gemakkelijk een warmtebron voor een pannetje van. Helemaal top.

Vergeet de (sfeer)verlichting niet

Vergeet de extra (sfeer)verlichting, die bbq alleen gaat niet genoeg licht produceren ;). Denk hierbij aan kaarsen of van die leuke buitenlampjes die ze tegenwoordig hebben. Het is niet alleen functioneel, het ziet er ook gelijk super gezellig uit.

Maak een to-do list

Schrijf even rustig op wat je allemaal nodig hebt voor het bbq’en zelf. Denk aan briketten, een goede bbq tang, je bbq(s) en eventuele andere warmtebronnen, etc. Leg dit van te voren klaar, zodat je in de middag/avond nergens meer naar hoeft te zoeken.

Slecht weer of erg koud, wat doe je?

Wat nu als het toch slecht weer is? De boel afblazen of je aanpassen? Krijg je sneeuw of regen? Dan kan een afdekzeil al helpen om je etentje te redden. Het enige wat er net niet onder kan staan is de Outdoorchef houtskool barbecue, het is dan te hopen dat je lange armen hebt ;). Eventueel kun je je gasten nog verhuizen naar binnen, maar dit haalt toch wel het hele effect van de bbq weg.

Is het toch wat kouder dan gedacht? Los dit op met een mooie vuurhaard of een vuurschaal. Super sfeervol en lekker warm!


Welke gerechten/recepten maak je klaar tijdens je winter bbq?

Ik ben zelf van een balans tussen vlees, vis en vegetarisch. Bij de bijgerechten vind je allemaal vegetarische gerechten, een mooie win voor het vega gedeelte ;). Naast de bijgerechten ga ik bij mijn winter bbq voor verschillende soorten spiesjes. Dit maakt dat je het eten al lekker voor kunt bereiden, je hebt verschillende varianten en smaken en iemand kan het draaien even van je overnemen (want iedereen kan spiesjes draaien, toch?).

Tip – gebruik je bij het maken van spiesjes houten satéstokjes? Leg ze dan eerst een tijdje in water, zodat ze niet verbranden.

Minikebabs

Yes lekker, smaken en culturen combineren. Wat heb je nodig voor deze (8) minikebabs?
2 rundersaucijzen
Platte peterselie (10 g)
1 tl sambal
1 teentje knoflook

Snijd de worstjes open en haal het vlees eruit. Het velletje heb je niet meer nodig. Voeg bij het vlees de theelepel sambal toe, een fijngehakt teentje knoflook en de 10g, fijngesneden peterselie. Kneed dit goed door elkaar, zodat de smaken van de kruiden zich goed verdelen.

Verdeel het vlees in 8 porties en rol hier een soort mini worstje van. Prik aan een satéprikker en leg de kebabs op de bbq. Regelmatig draaien gedurende 6 minuten en jouw minikebabs zijn klaar om opgegeten te worden.

Tip, lekker met tzatziki! Deze kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar ook lekker zelf maken. Let er bij zelf maken altijd op dat je niet te veel knoflook toevoegt. Deze smaak wordt altijd sterker hoe langer de tzatziki staat.

Kipspiezen met kaneel en oregano

Wat jij nodig hebt voor deze winterse spiesjes (ongeveer 12 stuks).
500g kipfilet
12 laurierblaadjes
1 citroen
6 el rijstolie
2 teentjes knoflook
4 el gedroogde oregano
2 el kaneel

Je begint met het maken van de marinade, rasp hiervoor de citroen en doe bij deze rasp het sap vanuit de vrucht. Voeg hier de olie, fijngehakte knoflook, oregane en kaneel aan toe. Klop het geheel met een vork door elkaar. Snijd hierna de kipfilet in blokjes van gelijke grootte en marineer ze in de door jou gemaakte marinade. Laat de kip voor minimaal 30 minuten marineren (in de koelkast).

Rijg hierna de kipstukjes aan de spies, waarbij je in het midden een laurierblad aanbrengt. Rooster de spiesjes voor ongeveer 8 – 10 minuten gaar (dit hangt ook een beetje samen met hoe groot jouw blokjes zijn). Keer ze regelmatig en check goed of ze gaar zijn. Voor kinderen kan het handig zijn om de kip van de spies te halen en het laurierblad te verwijderen.

Spiezen met zeewolf, parmaham en tomaten

Wat heb je nodig voor deze spiesjes?
Parmaham (genoeg om de zeewolf mee in te wikkelen)
300g zeewolf in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm
250 g cherry tomaten

Wikkel de stukjes zeewolf in parmaham en doe na ieder stukje vis met ham een cherry tomaat aan de spies. Leg de spiesjes op de bbq en gril ze voor ongeveer 4 – 5 minuten. Draai de spiesjes een aantal keer om, om zo rondom die krokante ham te krijgen. De tomaatjes kunnen erg heet zijn wanneer je ze net serveert ;).

Toetje – banaan van de bbq

En dan, als toetje, gevulde banaan van de bbq. Hier heb je misschien al eens van gehoord? Mijn favo guilty pleasure is om deze te vullen met chocolade, fijngehakte pecannoten en mini marshmellows. Wikkel het geheel in folie en leg de bananen voor 10 tot 15 minuten op de bbq.

Wat ook lekker is, de combi van hartig en zoet. Snijd de banaan in grove plakken. Omwikkel deze stukken met spek en prik ze aan een satéprikker. Ze zijn klaar wanneer het spek goed gebakken is en de banaan zacht begint te worden. Eventueel een klein beetje ahornsiroop over de spiesjes heen en genieten maar :).


Winter bbq, de bijgerechten voor op jouw bbq

Normaliter in de zomer ben ik er erg fan van om salades als bijgerecht te serveren. Tijdens een winter bbq vind ik dit echter te ‘koud’ en serveer ik liever andere bijgerechten. Een aantal van deze gerechten vind je (met recept) hieronder.

Gepofte aardappel met yoghurtdressing

Wat heb je nodig voor 4 gepofte aardappels met dressing?
4 pofaardappels
Volle yoghurt, ong 10 el (ik ben zelf fan van Griekse yoghurt :))
1 el citroensap
1 teentje knoflook
Verse bieslook, 30 gram
Peper en zout
Aluminium folie

Voor de aardappelen: maak de pofaardappels goed schoon en prik met een vork een aantal gaatjes. Pak iedere aardappel apart in aluminiumfolie in en leg ze op de bbq. Heb jij een bbq met deksel? Dan zijn jou aardappels in een minuut of 15 gaar. Heb jij een bbq zonder deksel? Dan duurt dit iets langer, ongeveer 20-30 minuten en je moet ze regelmatig keren.

Tip, leg de aardappelen niet boven het heetste gedeelte van je bbq, maar juist iets meer naar de zijkant.

Voor de yoghurtdressing: makkelijker kan bijna niet, doe alle ingrediënten bij elkaar, roeren maar en klaar. Vergeet niet eerst je teentje knoflook te persen en de verse bieslook fijn te hakken ;). Breng de dressing op smaak met zout en peper.

Gepofte zoete aardappel met brie, honing en walnoten

Wat heb je nodig voor 4 gepofte, zoete aardappels?
4 zoete aardappels van gemiddelde grote
Een puntje brie
Honing
Twee handjes walnoten

Maak de aardappelen goed schoon en prik met de vork een aantal gaatjes. Pak nu iedere aardappel losjes in aluminiumfolie en leg ze op de bbq (ook hier geldt de tip om ze niet boven het heetste gedeelte te leggen ;)). Haal na een minuut of 10-15 de aardappelen van de bbq, maak de pakketjes open en snijd de aardappel open om deze te vullen.

Vul iedere aardappel met reepjes brie, gehakte walnoten en een theelepel honing. Maak de pakketjes goed dicht en leg ze terug op de bbq. Laat ze hier nog een minuut of 10-15 garen en je kunt genieten van dit heerlijke, verwarmende bijgerecht :).

Lauwwarme pastasalade met pesto en mozzarella

Wat heb je nodig voor een schaal pastasalade? Een bijgerecht voor 6-8 personen.
250g (volkoren) pasta
100g pesto
125g zongedroogde tomaatjes
Een zakje pijnboompitjes
Rucola
Een zakje/bakje mini mozzarella

Okee, ik geef toe, lauwwarm klinkt lekker, maar de kans is natuurlijk groot dat deze salade al snel afkoelt wanneer je deze buiten neerzet ;). Scheelt het toch wel dat hij niet uit de koelkast komt, maar erg lang warm zal hij niet blijven.

Begin met het roosteren van de pijnboompitjes. Blijf hier goed bij en denk voor geen moment “dit gaat langzaam, ik kan best even weglopen”. Het risico is namelijk erg groot dat de pitjes dan in kooltjes veranderen of iets te hard verkleuren. In beide gevallen smaken ze een stuk minder lekker ;).

Kook de pasta zoals op de verpakking, laat deze goed uitlekken wanneer hij klaar is. Doe de pasta in een grote kom, voeg hierbij de pesto en de zongedroogde tomaatjes toe (snijd deze van te voren in reepjes). Roer hierna de helft van de mini mozzarella’s door de pastasalade. Doe het geheel in de schaal waarin je het gaat serveren, leg hier twee handjes rucola op, de rest van de mini mozzarella’s en de geroosterde pijnboompitjes. Klaar is je salade.

Wil je deze pastasalade al van te voren klaarmaken, dat kan ook. Laat hem dan op kamertemperatuur komen voordat je de salade serveert. Strooi pas op het laatst de pijnboompitjes over de salade, anders worden deze zacht.

Gegrilde groenten waar niemand nee tegen zegt

Wat heb je nodig?
Groenten
120 ml balsamico-azijn
2 teentjes knoflook
2 el Dijon mosterd

Bbq recepten bijgerechten

Kies voor dit recept de groenten uit die jij lekker vindt. Een aantal soorten die je goed kunt bbq’en: groene en witte asperges, broccoli asperges, ui, champignons, courgette en paprika. Je kunt deze groenten natuurlijk gewoon op de bbq grillen (al dan niet aan een spies) en ze eventueel bestrooien met wat peper en zout. Je kunt ze ook net iets meer speciaal maken.

Wil jij je groenten net dat beetje extra meegeven? Doe dan eens iets totaal anders en maak een glazuur waarmee jij je groenten gaat bestrijken.

Verwarm de balsamico-azijn, de twee teentjes knoflook (fijngehakt) en Dijon mosterd in een klein pannetje. Zet het vuur niet te hoog en laat, zodra het geheel gaat bubbelen, de glazuur voor vijf minuten rustig inkoken.

Maak van de groenten spiesjes of lange, dunne repen. Leg ze op de bbq en bestrijk de bovenkant met de glazuur, draai de spiesjes na een minuut of 1 a 2 om en bestrijk nu de andere kant met de glazuur. Ga hiermee door tot de groenten gaar zijn. En taddaaa, jij hebt groentenspiesjes gemaakt waar iedereen van gaat smullen!


12 tips voor het houden van een geslaagde winter bbq

Zoals je in dit blogbericht hebt kunnen lezen, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden bij het organiseren van een winter bbq. Hieronder geef ik je (nog eens) alle tips op een rijtje, maak er een checklist van en je weet zeker dat het organiseren van je winter bbq niet meer mis kan gaan.

  1. Bedenk wie je allemaal uit gaat nodigen (met of zonder kinderen).
  2. Zorg voor vermaak (eventueel binnen) voor kinderen wanneer deze welkom zijn.
  3. Vraag je gasten naar dieetwensen en allergieën.
  4. Vertel je gasten dat je buiten gaat bbq’en.
  5. Bereid de recepten en bijgerechten goed voor. Begin eventueel in de middag al met snijden, sausjes maken en het schoonmaken van je pofaardappelen.
  6. Check of je genoeg kolen hebt en eventueel genoeg hout voor in je buitenhaard of vuurkorf.
  7. Maak van te voren een boodschappenlijst voor je eten, maar ook voor je benodigdheden. Heb je echt nog wel satéprikkers, genoeg blokjes hout en genoeg kolen?
  8. Vergeet de extra verlichting niet wanneer je geen goede buitenverlichting hebt.
  9. Leg wat fijne plaids neer die de koukleumen eventueel kunnen gebruiken om warm te worden of te blijven.
  10. Verzamel al je bbq benodigdheden voor je gasten arriveren. Zo hoef je niet meer op zoek of te stressen tijdens je bbq.
  11. Heb jij kussens of kleedjes die je op je tuinmeubelen gebruikt? Leg deze dan eerst even op een warme plek, komen ze uit de garage of de schuur, dan zijn ze echt door en door koud. Dit zorgt ervoor dat je gasten het eerder koud zullen hebben.
  12. Bedenk van te voren wat jij gaat doen wanneer het slecht weer is. Laat je de bbq doorgaan of zorg je voor een alternatief zoals een grillplaat binnen? Naast de gepofte aardappelen zijn alle gerechten in dit blogbericht prima op een plaat te bereiden.

Heb jij nog andere tips?

Heb jij na het lezen van dit blogbericht nog tips voor mij of andere lezers? Reageer dan vooral hieronder :). Tips, lekkere recepten, een geslaagde avond of juist minder geslaagde ideeën als waarschuwing ;), alles mag.


Handige producten voor jouw winter bbq


Het kopen van verschillende producten

Als je op zoek bent naar verschillende producten, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op onze website bieden we verschillende producten aan voor een winter BBQ. Als je bij ons bijvoorbeeld een Dutch oven bestelt, krijg je 14 dagen bedenktijd om te besluiten of je definitief de trotse eigenaar wilt worden van deze geweldige gietijzeren pan. Koop je een product voor meer dan 50 euro? Dan leveren we het gratis bij het adres van jouw keuze af. Na je bestelling kun je het pakket volgen met een unieke Track & Trace code. De betaling verloopt bij ons altijd veilig en snel, bijvoorbeeld met behulp van IDeal. Heb je nog aanvullende vragen over een specifiek product, de levering of de service die je kunt verwachten? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan per e-mail, maar ook telefonisch. We staan je graag te woord!

Over de auteur – Ilse

Zoals je misschien al in mijn blog hebt gelezen, ben ik gek van (gezonde) voeding. Ik heb dan ook in het verleden een opleiding tot voedingsdeskundige gevolgd en daarna de opleiding Wellness & Lifestyle. Bij de opleiding Wellness & Lifestyle heb ik niet alleen alles geleerd over gezonde voeding en het menselijk lichaam, de nadruk lag ook op ontspannen en sporten en dit zo veel mogelijk buiten. Je snapt denk ik al dat ik het met deze reden ontzettend leuk vind om in de natuur een gezonde maaltijd te bereiden. Voor mij is dat al een en al ontspannen ;).

Laat een reactie achter