Kip in de Dutch Oven

Een heerlijk kipgerecht uit de Dutch Oven.
Met deze braadpan gietijzer is koken op open vuur een hele belevenis.
Maar wil je geen open vuur, dan kun je je Dutch Oven bijvoorbeeld
op de Joy stove zetten.
Hier doe je dan een Echt briket erin. Deze steek je aan met een aansteker.

Ingrediënten voor 4–6 personen

  • 1 el bloem
  • 1½ tl piment d’espelette (of paprikapoeder)
  • 1 kip (à 1,4 kg), in 8 stukken
  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui, in ringen
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 rode paprika’s, in dunne reepjes
  • 2 gele paprika’s, in dunne reepjes
  • 50 ml witte wijn
  • 900 g tomaten, ontveld, in stukjes (of 2 blikken tomaat blokjes à 400 g)
  • 750 ml kippenbouillon
  • ½ bosje tijm, samengebonden
  • 5 laurierblaadjes
  • sap van ½ citroen
  • ½ bosje peterselie, gehakt

Bereiden in je braadpan gietijzer

1 Meng de bloem met zout, peper en de piment d’espelette.
Wentel de hele kip of de stukken door de gekruide bloem.
2 Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote, braadpan gietijzer en bak de stukken kip rondom goudbruin. Zet apart.
3 Veeg de Dutch Oven schoon, verhit de rest van de olie en fruit de uiringen op een laag vuur in zo’n 3 minuten zacht.
Voeg knoflook en paprika toe en bak ze 5 minuten mee, tot ze zacht zijn.
Voeg de wijn toe en laat deze bijna volledig inkoken, roer dan de stukjes tomaat er door.
4 Doe de kip terug in de Dutch oven. Voeg de bouillon, tijm en laurierblaadjes toe, en laat afgedekt 45 minuten zachtjes koken.
Voeg citroensap en peterselie toe, proef en voeg naar smaak nog wat piment d’espelette en zout toe.
Per portie 989 kcal, 62,6 g vet (15,6 g verzadigd), 76 g eiwit, 25,4 g koolhydraten, 16,4 g suikers

Starten met buiten koken! Koop nu je eigen: Gietijzeren koekenpanPetromax | Petromax koelbox

Laat een reactie achter